Sprijin pentru Fair Trade

| |

Scrisoare de sprijin pentru fair trade adresata candidatilor la Parlamentul European

Stimate candidat,
Fair trade sau comertul echitabil este un parteneriat de comercializare, ce oferă o sansa de dezvoltare durabilă comunitatilor de mici fermieri si producatori din tarile mai putin dezvoltate. Conceptul si sistemul fair trade a luat nastere si s-a dezvoltat ca un raspuns la faptul că normelor comerciale actuale nu au eleborate pentru a sustine întreprinderie mici şi vulnerabile, producătorii şi agricultorii saraci din ţările în curs de dezvoltare.
Fair trade creaza premisele dezvoltarii prin intermediul unui sistem de comert durabil, determinat de cerintele pietei, dar care totodata lucrează în parteneriat cu producătorii mici din diverse parti ale lumii; astfel acest sistem isi propune sa transforme micile cooperative de productie in parteneri solizi in comertul international.

De la începuturile sale modeste, cu aproape şaizeci de ani în urmă, fair trade s-a dezvoltat într-o retea mondiala de comert alternativ, o miscare sociala ce ofera un trai şi condiţii de lucru decente unui milion de fermieri si producatori la scara mica din tarile în curs de dezvoltare.

Actorii implicati in comertul echitabil – producatori, importatori, comercianţi cu amănuntul de specialitate (Worldshops), organizatii de certificare si etichetar sau de de sprijin organizate la nivel global şi regional sunt constituiti de cele mai multe ori in retele globale. În ultimii ani, vânzările prin sistemul fair trade au avut o rata de creştere anuală de 30% la 40%, ajungând la două miliarde € în 2007. Mai mult, organizatiile de fair trade au reusit sa introduca practici de afaceri responsabile şi sa încurajeze consumatorii, in special cei din Europa de Vest, sa in considerare in decizia de a cumpara criterii sociale, economice şi de mediu. Succesul Fair Trade la nivel european dovedeşte că un un sistem comercial si de afaceri responsabil si cu adevărat echitabil este posibil.
Parlamentul European, a sustinut in ultimii ani sistemul fair trade cu o rezoluţie privind comerţul echitabil şi dezvoltarea durabila în iulie 2006 (A6-0207/2006). Acesta este cel mai important document UE până în prezent, recunoscând importanţa şi eficienţa comertului echitabil, atât în ţările în curs de dezvoltare şi în UE, în sine. Această rezoluţie a fost un prim pas în direcţia cea bună. În lumina cresterii sprijinului cetatenilor Uniunii Europene si mai nou si in randul cetatenilor romani, ca viitor membru al Parlamentului European, va lansam invitatia sa semnati angajamentul pentru comertul echitabil, document ataşat prezentei scrisori.

Daca raspundeti pozitiv demersului nostru, numele dvs. va fi listat pe o pagina de web special conceputa pentru aceasta campanie (www.fairtrade-advocacy.org/pledge), cu excepţia cazului în care ne-aţi recomanda contrariul. De asemenea, va invitam sa ne trimiteti o fotografie insotita de un mesaj personal, pentru a fi publicate pe pagina web mentionata. Speram ca veti raspunde pozitiv demersului nostru.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

.